Hólánc szaküzlet

 
Hólánc tanácsok:
 
A téli közlekedésre legjobban megelőzéssel tudunk felkészülni. A hóval, jéggel vívott küzdelem fontos eleme a hólánc, éljünk vele. A téli sportok kedvelőinek kifejezetten hasznos egy hólánc szett beszerzése. A KRESZ szerint hazánkban hóláncokat csak havas, jeges úton szabad használni, maximálisan 50 km/h sebességgel. A „Hólánc használata kötelező” KRESZ-tábla azt jelenti, hogy lennie kell az autóban ilyen felszerelésnek, annak használatát azonban a pillanatnyi útviszonyok teszik szükségessé. Az adott területen a közutak kezelői ezt ellenőrizhetik is. Ha ez a tábla egy határátkelőhelyen van elhelyezve, akkor a határt csak hólánc birtokában léphetjük át. A legtöbb európai országban szintén a táblával jelzett szakaszokon kötelező felszerelni láncainkat, ám hó nélküli területen zakatolva a láncokkal, komoly büntetésre számíthatunk.
 
Ügyeljünk a megfelelő méret kiválasztására, és minden esetben próbáljuk fel a láncokat még az „éles bevetés” előtt. A kerékméretek különbözhetnek a gyártótól, életkortól, kerék dőlésszögétől függően, ennyi pedig elég, hogy ellehetetlenítse a felszerelést. A hólánc hosszú évekig szolgál minket és egy jó minőségű, könnyen felszerelhető verzióval sokkal könnyebb az élet. 
Szaküzletünk személyautó és kisteher valamint terepjáróra alkalmas hóláncokat forgalmaz. A megfelelő méret kiválasztásában munkatársaink segítenek.
 
Hólánc mérettáblázat:
 
 
 
Autók téli felszerelése hóláncal Európában:
 
Európa hozzánk legközelebb eső havas országainak téli közlekedési szabályairól tájékozódhatnak itt ügyfeleink. Összegyűjtöttük, hogy milyen előírások vonatkoznak a téligumi és a hólánc használatára. Téli külföldi utazás előtt állóknak, vagy hazánkon kívüli munkavállalóknak érdemes tájékozódni.
 
MAGYARORSZÁG
Hazánkban még nem vezették be a kötelező téligumi használatot, azonban a biztonságos közlekedés miatt mindenkinek ajánlott. 
A téli időjárási és útviszonyok függvényében a közútkezelő kihelyezheti a „Hólánc használata kötelező” táblát. A táblával jelölt útszakaszon csak olyan járművel szabad közlekedni, melynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsokon hólánc van. 
Hazánkban a szöges abroncsok használata közúton tilos.
 
AUSZTRIA
November 1-től április 15-ig kötelező a téligumik használata az ország egész területén. A gumiknak legalább 4 mm profilmélységgel kell rendelkezniük. A jogszabály szerint, ha az időjárási viszonyok szükségessé teszik  (egybefüggő hó vagy jég az úton), a hólánc használata is kötelező, ezért ha Ausztriába indulnak legyen hólánc is a csomagtartóban!
 
CSEHORSZÁG
November 1-től április 30-ig a 3,5 tonna össztömegnél nagyobb járművek esetén, legalább a hajtott tengelyen kötelező a legalább 6 mm profilmélységű téligumi használata azokon az útszakaszokon, amelyeken ezt táblával jelzik. 
A hólánc használata a táblákkal jelölt szakaszokon kötelező.
 
FRANCIAORSZÁG
Általánosan nem kötelező a téligumi használata, a profilmélységnek azonban el kell érnie a 3,5 mm-t. 
A hólánc használata a táblákkal jelzett szakaszokon kötelező.
 
HORVÁTORSZÁG
November eleje és április vége között számítani kell a téligumi szükségességére Horvátországban, melynek a profilmélysége legalább 4 mm legyen. Jeges útviszonyok vagy 5 cm-nél nagyobb hó esetén kötelező az autóban hóláncot és hólapátot tartani. Téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négyévszakos gumiabroncsok használata. 
A hegyekben a táblával jelzett szakaszokon kérik a hólánc használatát.
 
LENGYELORSZÁG
A téli gumiabroncs használata javasolt, a hegyekben legyen nálunk hólánc.
 
LUXEMBURG
Ajánlott a téligumi használata. Figyelem: tilos a vegyes felszerelés (pl. elöl téli-, hátul nyárigumi) használata.
 
NÉMETORSZÁG
Kötelező előírás nincs, viszont aki havas-jeges úton nyárigumival közlekedik, balesetet okoz vagy a forgalmat akadályozza, súlyos pénzbüntetésre számíthat. Teherautók és autóbuszok esetében elegendő csak a meghajtott tengelyre téligumikat felszerelni.
A hólánc használatát táblák szabályozzák.
 
OLASZORSZÁG
Olaszországban nem egységes a szabályozás, hiszen különböző éghajlati viszonyok jellemzik. Az északi területeken a sípályákhoz vezető hegyi utakra síszezonban előírás a téligumi használata. A hóláncok használatát táblák szabályozzák. A francia határ közelében október 1-től április 15-ig kötelező a téligumi, sőt sokszor a hólánc is.
 
SZLOVÁKIA
Személyautók esetében nincs dátumhoz kötve, viszont ha az utat összefüggő hó-vagy jégréteg borítja kötelező mind a négy keréken legalább 4 mm profilmélységű téligumi használata. Teherautók és autóbuszok számára november 15-től március 31-ig legalább a hajtott tengelyre téligumi felszerelése kötelező. 
A hegyekbe ne induljanak el hólánc nélkül.
 
SZLOVÉNIA
November 15-től március 31-ig kötelező a téligumik használata, ebből azonban elég kettő is. 5 cm-nél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is, ezt már a határon is ellenőrizhetik.
 
 
ROMÁNIA
Hólánc használata kötelező
 
November1-től március 31-ig kötelező a téligumik használata. 
A hegyekbe vigyenek magukkal hóláncot is.
 
A hólánc helyes felszerelése:
 

youtube_video: 

magyar
 
 
 

Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 29448 bytes) in /home/httpd/www/llautocentrum.hu/html/modules/system/image.gd.inc on line 237